Fotboll

Fotboll är världens mest spelade sport och spelas inom alla världens samhällsklasser och i alla olika miljöer som förekommer. Det huvudsakliga målet i sporten är som i många andra att få bollen i motståndarens mål. I en fotbollsmatch är det vanligast tio utespelare och en målvakt ifrån varje lag på plan, men det förekommer även spel med färre spelare, vilket då brukar ske på en plan som är mindre än standardstorleken på 45-90 meter bred och 90-120 meter lång.

I de flesta städerna finns det en lokal fotbollsklubb som man kan gå med i om man vill spela fotboll. Inom en och samma klubb finns det sedan lag för både killar och tjejer i alla åldrar. Det bästa laget brukar kallas för A-laget och det är även detta lag som representerar klubben i olika större ligor. I Sverige finns till exempel Allsvenskan där de bästa A-lagen i landet spelar. Likaså finns det ligor i andra länder. Några exempel är Premier League i England, Bundesliga i Tyskland och Ligue 1 i Frankrike.

Näst intill alla land i världen har ett landslag i fotboll. Här spelar de allra bästa spelarna och vanligtvis spelar dessa spelare även i någon annan stor klubb. Dock behöver till exempel inte en svensk spelare i landslaget spela i en svensk klubb, utan kan likväl spela i en helt annan klubb. För landslagen finns det en mängd olika turneringar och ligor att vara med i, där man försöker utse vilken nation som är allra bäst på sporten. Det är FIFA, Federation Internationale de Football Association, som är ansvariga för alla turneringar för världens fotbollslandslag. Den mest kända är fotbolls-VM som arrangeras var fjärde år. Turneringen som har plats för 32 lag är ett mål för många och i flera år inför turneringen kvalar lagen för att försöka få en av de åtråvärda platserna.

FIFA har i sin tur medlemsorganisationer som ansvarar för lag i olika geografiska delar i världen. Den som har hand om de europeiska lagen är UEFA och det är dessa som bland annat arrangerar fotbolls-EM var fjärde år, samt kvalet till VM. När matcher i alla dessa organisationer spelas så är det miljontals människor som följer dessa och många väljer samtidigt att satsa pengar på matcherna. På www.fotbollstipset.se kan du läsa mer om hur det fungerar att spela på fotboll och vilka olika bettingsajter som finns att välja mellan.