Europeisk toppfotboll

fotboll 3 mars 2016 | 0 Comments

I många sporter så tävlar klubblag endast på nationell nivå, men inom fotbollens värld så finns det flera olika turneringar där lagen kan få spela mot klubbar i andra länder. Den främsta turneringen som berör detta är Champions league, där de allra bästa lagen från de europeiska ligorna möts varje år. det lag som slutligen står som segrare här blir officiellt sätt Europas bästa klubblag, vilket är en otroligt stor bedrift.

Om man kikar på listan över tidigare vinnare av Champions League så kan man se att Real Madrid är det lag som har tagit hem segern allra flest gånger. Hela tio vinster har det blivit sedan turneringens start 1955, då den gick under namnet Europacupen. Spanska klubbar över lag är de som har lyckats allra bäst och efter dessa följer lag ifrån England och Italien. Även svenska klubbar har vid flera tillfällen varit med i turneringen och det lag som det här gått allra bäst för är Malmö FF. 1979 nådde de final, men föll där mot engelska Nottingham Forest. Även i årets upplaga var de med och kämpade, men föll i gruppspelet där man bland annat spelade mot franska PSG och spanska Real Madrid.

Utöver denna liga finns även den något lägre Europa League där lag som inte når hela vägen till Champions League, eller har åkt ur turneringen, platsar. Också här är det en spansk klubb, Sevilla, som har flest titlar. Det svenska lag som det gått bäst för är IFK Göteborg som har två vinster i bagaget. Bägge dessa kom på 80-talet och även i år var laget, tillsammans med Elfsborg och AIK med i turneringen. De svenska lagen har nämligen tre platser tilldelade till sig i turneringen och dessa går till andra-, tredje- och fjärdeplacerade laget i Allsvenskan. Det bäst placerade laget i Allsvenskan får i sin tur en plats i Champions League.

Leave a Reply